kafamızın içindeki ego baloncukları

Özgüveni eksik kişi, ona güvenenlerden uzaklaşır.


Uzaklaşmak, kendi içinde bir zayıflık belirtisidir. Bu daha çok, sorumluluk almakta yetersiz insanların bilinçaltına enjekte olan 'korkaklık' hissinden kaynaklanır. Güven, egoist insanların dopingidir. Her şey açık havada insanların yüz ifadelerine ve sözlerine yüklediğimiz anlamdan ibaret değil. İnsan psikolojisi, kompleks bir sistemdir. Egoist insanların dopinge açık olduğu bir gerçek, ama burada egoist insanı açmak gerekir; aslında egoist insan güven eksikliğini, benliğini ön plana çıkararak bastıran kişidir. Güven, en etkili dopinglerden biridir.

'Güvenmek' göreceli bir kavram aslında. Burada iki türde inceleyebiliriz. Biri 'şartlı' güven; güvendiğimiz kişiye birtakım sorumluluklar yükleyip, bir anlamda güvenimizi etiketleriz. Bu güvenme şekli, güvendiğimiz kişinin 'bizim menfaatimize' çalışmasına tahrik etme amacından gelir. Yani birine bir görev verirken, ona güvendiğimizi beyan ederek, onu bu işi yapması için tahrik ve teşvik etmiş oluruz. Ne var ki, bu aslında 'sahte' bir güven duygusudur; kendi çıkarlarımız için kişileri 'gaza getirerek' kullandığımız uyuşturucu bir maddedir. 'Özgüveni eksik kişi' kavramı, güven duygusunun göreceliği açısından tam olarak tanımlanamaz aslında.

İkinci tür bir güvenme eylemi daha var, 'şartsız' güven; kişinin kendisini ilgilendiren konularda destek ve moral verici güven duygusu. 'İstesen başarırsın' tarzındaki enjeksiyonlar, kişinin özgüvenini yükseltmez, sadece özgüven farkındalığı sağlar. Kişi zaten kendisine güvenen, güçlü biriyse, ona güvenen insanlardan uzaklaşmayacaktır. Çünkü bahsettiğim üzere, egoları yüksek olan kişiler övülmekten hoşlanır. Güvenmek de bir çeşit övgüdür. Bu açıdan kendisine güvenen kişi, ona güvenen diğer kişileri (sevmese bile) yakınında bulundurur. Dikkat ederseniz, kendine pek güvenmeyen insanların yakınlarında hep soytarılar ve yalakalar vardır; bu tip insanlarla iyi anlaşmanın en basit yolu, sık sık onu övmektir. Övülmedikçe, dikkat çekmeyi başaramayıp ötelendikçe çeneleri düşer onların, fazla konuşkan olurlar. Onlara ihtiyaç duydukları şeyi vererek susturun. Bazı insanların egoları köpeklere benzer; önlerine kemik atmazsan, havlamaları baş ağrıtıcıdır.